Welcome, Guest

Author Topic: My models are too big and in background  (Read 6682 times)

Tisoon

  • ***
  • Posts: 27
    • Renaissance Kingdoms
My models are too big and in background
« on: August 17, 2011, 07:35:34 AM »
Hello,

I want add three models in Universe Sandbox, but this isn't a success...

I downloaded three models in .skp files (Google Sketchup) (file 1 and file 2), and I converted this models in .x files. I put this files with the .jpg files associated in my /Media folder. However, the result is this :

At 11347 km...

and at 113 022 light years!
The model is like a background.


This file is best, but too big, and the ship is off the base object and missing faces.

How can I center the objects? Have a smaller size? And have all polygons?

Thank you for your answers.
« Last Edit: August 17, 2011, 07:53:54 AM by Tisoon »

Bla

  • Global Moderator
  • *****
  • Posts: 1011
  • The stars died so you can live.
Re: My models are too big and in background
« Reply #1 on: August 17, 2011, 08:33:37 AM »
Here you can change the size. I don't know about the rest.

Tisoon

  • ***
  • Posts: 27
    • Renaissance Kingdoms
Re: My models are too big and in background
« Reply #2 on: August 17, 2011, 11:25:54 AM »
Here you can change the size. I don't know about the rest.
The size change nothing. The ship's size doesn't change with the zoom, it remains the same.

The diameter of object is at 1mm :

On the scale of Jupiter.


At the scale of Eta Carinae.

vh

  • formerly mudkipz
  • *****
  • Posts: 1138
  • "giving heat meaning"
Re: My models are too big and in background
« Reply #3 on: August 17, 2011, 11:29:05 AM »
solution, scale everything up! :D
no jk

could you shrink the model in whatever 3d modeling program that came from?

Bla

  • Global Moderator
  • *****
  • Posts: 1011
  • The stars died so you can live.
Re: My models are too big and in background
« Reply #4 on: August 17, 2011, 11:31:38 AM »
Okay. Have you tried clicking "Show Bodies at Actual Size" on the menu you can open by hovering and then clicking near the left edge?

Tisoon

  • ***
  • Posts: 27
    • Renaissance Kingdoms
Re: My models are too big and in background
« Reply #5 on: August 17, 2011, 12:32:59 PM »
could you shrink the model in whatever 3d modeling program that came from?
I'm too bad to use this tools :s. But, I tried and I can just rescale parts of the model, not all (or I don't know) and it's too complicated.

Okay. Have you tried clicking "Show Bodies at Actual Size" on the menu you can open by hovering and then clicking near the left edge?
It's good :D! Is it possible to save the configuration?

Thank you very much :).

Bla

  • Global Moderator
  • *****
  • Posts: 1011
  • The stars died so you can live.
Re: My models are too big and in background
« Reply #6 on: August 17, 2011, 12:35:55 PM »
No problem. :)
I don't think it's possible to save the configuration. Currently some of the configurations are saved, and others aren't.

Dan Dixon

  • Creator of Universe Sandbox
  • Developer
  • *****
  • Posts: 3243
    • Personal Site
Re: My models are too big and in background
« Reply #7 on: August 17, 2011, 01:03:02 PM »
Models should be positioned at 0,0,0 in your 3D editing program and scaled so that the largest side stretches from -1 to 1 units. Export the model and open in Universe Sandbox. This will fix the huge model issue.

Tisoon

  • ***
  • Posts: 27
    • Renaissance Kingdoms
Re: My models are too big and in background
« Reply #8 on: August 17, 2011, 02:42:18 PM »
Models should be positioned at 0,0,0 in your 3D editing program and scaled so that the largest side stretches from -1 to 1 units. Export the model and open in Universe Sandbox. This will fix the huge model issue.
I've found how reposition the object. And how change the size, but I don't understand the signification of : "the largest side stretches from -1 to 1 units"?

Thank you.

deoxy99

  • Universe Sandbox 1 Beta Team
  • *****
  • Posts: 868
  • 🌈 gay and lonely
    • It's Something
Re: My models are too big and in background
« Reply #9 on: August 17, 2011, 11:08:11 PM »
That means the longest side has to go from -1 [insert unit] on the grid to 1 [insert unit] on the grid.

DenisineD

  • *****
  • Posts: 155
Re: My models are too big and in background
« Reply #10 on: August 21, 2011, 09:02:05 PM »
Those 2 are skp file...Sketch Up files....so it work??? how much time did it take to upload?

deoxy99

  • Universe Sandbox 1 Beta Team
  • *****
  • Posts: 868
  • 🌈 gay and lonely
    • It's Something
Re: My models are too big and in background
« Reply #11 on: August 21, 2011, 09:53:44 PM »
Those 2 are skp file...Sketch Up files....so it work??? how much time did it take to upload?
He converted them to a format Universe Sandbox uses, and puts the model in the program folders and uses it that way.

DenisineD

  • *****
  • Posts: 155
Re: My models are too big and in background
« Reply #12 on: August 21, 2011, 09:56:45 PM »
ok because when i download them...they are in skp format

Tisoon

  • ***
  • Posts: 27
    • Renaissance Kingdoms
Re: My models are too big and in background
« Reply #13 on: August 22, 2011, 12:50:42 AM »
I found a plugin to convert in .x (in 3ds the game crashs).

Thank you for all :).

DenisineD

  • *****
  • Posts: 155
Re: My models are too big and in background
« Reply #14 on: August 22, 2011, 01:05:50 PM »
What is the pluging ? :)