Welcome, Guest

Author Topic: [FIXED] AMDOCL.dll access violation  (Read 11133 times)

DDR2402

  • ****
  • Posts: 34
  • Polish Alpha Tester
[FIXED] AMDOCL.dll access violation
« on: August 18, 2014, 10:17:16 AM »
When i want to start this by Steam i have an error. There is part of error log:

Unity Player [version: Unity 4.5.0f6_fd4616464986]

amdocl.dll caused an Access Violation (0xc0000005)
  in module amdocl.dll at 0023:654ae999.

Error occurred at 2014-08-18_190138.
C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Universe Sandbox 2\Universe Sandbox.exe, run by Dawid.
49% memory in use.
2812 MB physical memory [1419 MB free].
0 MB paging file [3173 MB free].
0 MB user address space [3646 MB free].
Read from location 00000000 caused an access violation.

Context:
EDI:    0x00000000  ESI: 0x12a72310  EAX:   0x00000000
EBX:    0x12a72010  ECX: 0x00000000  EDX:   0x010ce2fc
EIP:    0x654ae999  EBP: 0x010ce34c  SegCs: 0x00000023
EFlags: 0x00210202  ESP: 0x010cdcac  SegSs: 0x0000002b

Bytes at CS:EIP:
8b 01 8d 95 10 fe ff ff 52 c7 45 d8 00 00 00 00

What i need to do with this?
« Last Edit: August 28, 2014, 11:57:56 PM by C7 »

Xriqxa

  • *****
  • Posts: 1441
  • 01000011 01101111 01101101 01101101 01110101 01101
Re: Universe Sanbox 2 Alpha error
« Reply #1 on: August 18, 2014, 10:18:44 AM »
Oh. It's you again. Well, welcome back to the forums. I don't know what all of this is, but I hope you are fulfilling your duties as a proper Alpha Tester.

Try restarting Steam or restarting your computer. If neither work, delete and then reinstall Steam.

Brentus

  • **
  • Posts: 12
Re: Universe Sanbox 2 Alpha error
« Reply #2 on: August 18, 2014, 10:29:34 AM »
Also, in case there are permission issues:

Try running Steam as administrator. You can do this by right clicking the executable and selecting "run as administrator"


You can also try to verify the Universe Sandbox 2 installation by using verify the game cache option
https://support.steampowered.com/kb_article.php?ref=2037-QEUH-3335

DDR2402

  • ****
  • Posts: 34
  • Polish Alpha Tester
Re: Universe Sanbox 2 Alpha error
« Reply #3 on: August 18, 2014, 10:31:43 AM »
Oh. It's you again. Well, welcome back to the forums. I don't know what all of this is, but I hope you are fulfilling your duties as a proper Alpha Tester.

Try restarting Steam or restarting your computer. If neither work, delete and then reinstall Steam.

Tried all ways, still won't work.

DDR2402

  • ****
  • Posts: 34
  • Polish Alpha Tester
Re: Universe Sanbox 2 Alpha error
« Reply #4 on: August 18, 2014, 10:32:21 AM »
Also, in case there are permission issues:

Try running Steam as administrator. You can do this by right clicking the executable and selecting "run as administrator"


You can also try to verify the Universe Sandbox 2 installation by using verify the game cache option
https://support.steampowered.com/kb_article.php?ref=2037-QEUH-3335

Ok, i will try doing this.

Xriqxa

  • *****
  • Posts: 1441
  • 01000011 01101111 01101101 01101101 01110101 01101
Re: Universe Sanbox 2 Alpha error
« Reply #5 on: August 18, 2014, 10:46:28 AM »
Please don't double post. If you want to make a change please click "Modify Post".

Anyway, trying to think of a way for this post to have merit.

Uh...

I hope it fixes for you?

The Ventifact

  • *****
  • Posts: 212
  • I am the Creator...
Re: Universe Sanbox 2 Alpha error
« Reply #6 on: August 18, 2014, 10:57:32 AM »
What are your computer specs? Maybe if we knew what is inside your PC, we could help out a little more.

Looking at the log, I can't tell if the "49% memory in use" is your CPU, or your graphics. Usually programs like to monitor CPU usage, so it could be that. Half of your CPU is being used up just trying to launch the game. Update your graphics drivers or change compatibility for the game. I don't really know, I'm just throwing out possible fixes.

Maybe a developer here knows what's wrong. Usually start up problems have to do with outdated GPU drivers or operating system compatibility. Hopefully someone knows the answer to help you out.

DDR2402

  • ****
  • Posts: 34
  • Polish Alpha Tester
Re: Universe Sanbox 2 Alpha error
« Reply #7 on: August 18, 2014, 11:10:33 AM »
Here is my computer's specs:

Processor: AMD Athlon(tm) II P340 Dual-Core processor 2.20 GHz
RAM: 3,75GB (aviable: 2,75GB)
Graphic Card: ATI Mobility Radeon HD 4200 series

OS: Tried to launch on Windows 7 and Windows 8.
« Last Edit: August 18, 2014, 11:14:54 AM by DDR2402 »

DDR2402

  • ****
  • Posts: 34
  • Polish Alpha Tester
Re: Universe Sanbox 2 Alpha error
« Reply #8 on: August 18, 2014, 11:12:09 AM »
And "49% memory in use" maybe means RAM?

Hello? Anyone? Please help!
« Last Edit: August 18, 2014, 11:26:59 AM by DDR2402 »

Xriqxa

  • *****
  • Posts: 1441
  • 01000011 01101111 01101101 01101101 01110101 01101
Re: Universe Sanbox 2 Alpha error
« Reply #9 on: August 18, 2014, 11:37:41 AM »


Hello? Anyone? Please help!


Hold you horses, this isn't an IRC this is a forum. Wait for an answer, please. Also, stop double posting please.

The Ventifact

  • *****
  • Posts: 212
  • I am the Creator...
Re: Universe Sanbox 2 Alpha error
« Reply #10 on: August 18, 2014, 12:08:55 PM »
I don't think it means RAM being used. RAM = Random Access Memory. It uses only what it needs. In my opinion, I think it means CPU usage. Also, it appears your graphics is an older ATI.

ATI, to my knowledge, has been phased out by AMD now. That could be why its not launching properly for you. More modern games have a harder time working on older GPU's.

WitheHole18

  • *****
  • Posts: 653
  • Nothing is created, nothing is destroyed.
Re: Universe Sanbox 2 Alpha error
« Reply #11 on: August 18, 2014, 12:32:20 PM »


Hello? Anyone? Please help!


Hold you horses, this isn't an IRC this is a forum. Wait for an answer, please. Also, stop double posting please.
you stop giving corrections? 're the only one not from aid. I understand that the thread is filled but do not say it all the time.  :P
When i want to start this by Steam i have an error. There is part of error log:

Unity Player [version: Unity 4.5.0f6_fd4616464986]

amdocl.dll caused an Access Violation (0xc0000005)
  in module amdocl.dll at 0023:654ae999.

Error occurred at 2014-08-18_190138.
C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Universe Sandbox 2\Universe Sandbox.exe, run by Dawid.
49% memory in use.
2812 MB physical memory [1419 MB free].
0 MB paging file [3173 MB free].
0 MB user address space [3646 MB free].
Read from location 00000000 caused an access violation.

Context:
EDI:    0x00000000  ESI: 0x12a72310  EAX:   0x00000000
EBX:    0x12a72010  ECX: 0x00000000  EDX:   0x010ce2fc
EIP:    0x654ae999  EBP: 0x010ce34c  SegCs: 0x00000023
EFlags: 0x00210202  ESP: 0x010cdcac  SegSs: 0x0000002b

Bytes at CS:EIP:
8b 01 8d 95 10 fe ff ff 52 c7 45 d8 00 00 00 00

What i need to do with this?

Put also your log file so developers can understand the problem.

DDR2402

  • ****
  • Posts: 34
  • Polish Alpha Tester
Re: Universe Sanbox 2 Alpha error
« Reply #12 on: August 18, 2014, 01:47:04 PM »
Here i attached Error.log.

Stevodoran

  • *****
  • Posts: 77
Re: Universe Sanbox 2 Alpha error
« Reply #13 on: August 18, 2014, 02:10:53 PM »
I searched for the error you were receiving and some were receiving the same error as you, for other games of course but all of them were linked back to open-cl support.

Some were saying to roll back your gpu driver but I could be completely wrong.

C7

  • Development Team
  • *****
  • Posts: 544
Re: Universe Sanbox 2 Alpha error
« Reply #14 on: August 18, 2014, 04:03:11 PM »
I've taken a look at the logs, and the issue is definitely related to OpenCL. Unfortunately, AMD 4200 series cards report that they are able to run a full OpenCL feature set, when they aren't actually able to do so. What's worse, is that the card is no longer supported by its manufacturer.

We're looking into an option to force cpu computation in cases where you're unable to run openCL. That way, you'll at least be able to run the game in cases like this.

I'll post again when we have more information.



Greenleaf

  • Thomas Grønneløv
  • Development Team
  • *****
  • Posts: 211
Re: Universe Sanbox 2 Alpha error
« Reply #15 on: August 19, 2014, 06:08:07 AM »
I'll post again when we have more information.


The issue has been fixed for the next version, in the sense that a device with missing features will simply not register for use, and it will fall back to regular cpu.
As the kernels are written right now, we do need double support as well as support for atomics on the opencl devices.


DDR2402

  • ****
  • Posts: 34
  • Polish Alpha Tester
Re: Universe Sanbox 2 Alpha error
« Reply #16 on: August 20, 2014, 10:11:08 AM »
I'll post again when we have more information.


The issue has been fixed for the next version, in the sense that a device with missing features will simply not register for use, and it will fall back to regular cpu.
As the kernels are written right now, we do need double support as well as support for atomics on the opencl devices.

Okay, in that case, when this next version will be released, because I do not have a lot of time (week and a half, after that I go to school and I will not have time to play).

Is anyone there? Please, let's some Developers answer me!
« Last Edit: August 21, 2014, 01:14:42 AM by DDR2402 »

DDR2402

  • ****
  • Posts: 34
  • Polish Alpha Tester
Re: Universe Sanbox 2 Alpha error
« Reply #17 on: August 21, 2014, 01:06:45 PM »
When next version will be released? I don't have much time, only week!

EDIT:

Sorry for double post, but i need answer to my question, need not be accurate, can be approximated.
« Last Edit: August 21, 2014, 01:48:05 PM by DDR2402 »

Xriqxa

  • *****
  • Posts: 1441
  • 01000011 01101111 01101101 01101101 01110101 01101
Re: Universe Sanbox 2 Alpha error
« Reply #18 on: August 22, 2014, 12:02:11 AM »
As eager as you are, calm down and be patient for once. I only have 5 days.



Find something else to obsess over. Anyway, you've had US2 for months. I've only had it for less than a week and now it's gone. Yet I feel satisfied. Not to call you out on anything, but you are acting kinda spoiled.

Mrclimix

  • ****
  • Posts: 37
  • The cosmos is nearly in our grasp of manipulating
Re: Universe Sanbox 2 Alpha error
« Reply #19 on: August 22, 2014, 01:54:53 AM »
What happened xriqxa?

DDR2402

  • ****
  • Posts: 34
  • Polish Alpha Tester
Re: Universe Sanbox 2 Alpha error
« Reply #20 on: August 22, 2014, 02:48:08 AM »
As eager as you are, calm down and be patient for once. I only have 5 days.



Find something else to obsess over. Anyway, you've had US2 for months. I've only had it for less than a week and now it's gone. Yet I feel satisfied. Not to call you out on anything, but you are acting kinda spoiled.

I've had it for months, but i played it only for few (about 2-3) days. Because I had no time. I had plenty of tests, exams in school. And i'm not feel satisfied. I envy those who US2 works.

Oh, and if US2 will be fixed, I promise that I will carefully look for bugs. I promise. If not, you can take my US2 Alpha. And I know who's Alpha Tester. This is someone who reports errors, bugs, and other inaccuracies.
« Last Edit: August 22, 2014, 02:55:05 AM by DDR2402 »

C7

  • Development Team
  • *****
  • Posts: 544
Re: Universe Sanbox 2 Alpha error
« Reply #21 on: August 24, 2014, 11:36:25 AM »
Just to follow up on this, you should be able to use the command line option in this post to start US². If that's not the case, please post a follow up with any errors you receive.

http://universesandbox.com/forum/index.php/topic,13207.0.html